Chvála českého piva.
Televizní zpráva a zasvěcený komentář k rozhodnutí přidat něco na ceně plzeňského Prazdroje tak, že si půllitr tohoto moku budeme moci dopřát za pouhých 25,- Kč mně příliš nepotěšila, ba co dím přímo na…… Dnešní majitelé plzeňského pivovaru jsou právě ti pistolníci, kteří drží prst na spoušti současné cenové politiky českého piva. Mám takový pocit, že jsou si toho zcela dobře vědomi, ale ještě více si uvědomují, že se v této kotlině nenachází někdo, kdo by jim řekl: „hombre, i když máte kolty proklatě nízko, musím Vám říci, že Vaše tvář se mně připomíná smrdutého skunka. Koukejte vrátit cenu půllitru tam, kam patří, jinak Vám ustřelím pinďoura, aby i Vy jste přišel o své potěšení. Potom, až si vyřídíme účty, tak žádná ženská se už na Vás mile nepodívá. To bude má pomsta za to, že mně chcete zbavit potěšení napít se dobrého moku.“
Jo, tahle situace je důsledek toho, že dnešní šerifové nechtějí v takových situacích si pro takového pistolníka dojít a raději upraví zákon tak, aby nemuseli po svém koltu sáhnout. Bohužel se na území nenachází ani jiní ostří hoši, kteří by v takovém případě, kdy takové zdražení cítí jako osobní loupež byli připraveni sáhnout po svém koltu a rychle si vyrovnat účty. Tak tohle si pivovarští pistolníci dnes velmi dobře uvědomují a svoji ohromnou výhodu si využívají plnými doušky až na 25,- Kč za půl litr piva a my jsme ti blbci, kteří řeknou, že se s tím nedá nic dělat a holt si dáme místo půl litru jen třetinku. Jo, to už je ta fáze beznaděje, dříve štamgasti reagovali tak, že říkaly: „ no, nedá se nic dělat, já mám to své pivo rád.“ Jak je vidět, tak tahle cena začíná být koncovkou pivovarských pistolníků, kterou dosáhli bez jediného výstřelu.
Tak v tom je rozdíl jak by se taková situace řešila v dobách, kdy se kolty nosily proklatě nízko a jak se s ní vyrovnávají čeští pivaři. Tohle srovnání si zároveň zasluhuje podívat se na možnosti českých pivních skautů, když už nemají nebo nechtějí použít své kolty k obraně svého pivního potěšení. Podle mě je to hned druhé potěšení po pohlazení pěknou ženskou a ten, kdo mně o takové potěšení připravuje zasluhuje po hubě. Když, ale nejsou k disposici kolty stejné ráže, tak bychom měli hledat jiný způsob jak toho skunka, který nás připravuje o potěšení napít se dobrého moku, připravit také o jeho potěšení, a to jsou podle mě peníze, které z nás tenhle skunk bezohledně ždímá.
Když se nám podaří dojít v úvahách až do tohoto bodu, potom musí nutně následovat otázka jak dál. Jedno z možných řešení je houfně se mu vykálet na jeho výrobek a alespoň půl roku pít pivo z jiných pivovarů. Zkuste začít s tím, že přestanete pít plzeň, zkuste přesvědčit své kamarády, aby udělali totéž a požádejte je, aby udělali totéž s tím, že přesvědčí o takovém postupu své kamarády a ti kamarády svých kamarádů.
Nemyslím si, že si své potěšení musíme odepřít, ale můžeme se vy….. na ty, kdo nám naše pivní potěšení chtějí pokazit. Také oni mohou při naší důslednosti poznat zač je toho v Čechách loket.
Podle mě k tomu existuje ještě jeden důvod. Ten mně napadal dokud jsem měl plzeňské pivo jako součást svého jídelníčku, protože moje chuťové buňky mně začali říkat, že s tímto mokem není něco zcela v pořádku, chuť sladu mně nějak ztěžkla a hořkost piva ztratila ten původní říz. Moje chuťové buňky mně říkají, že plzeň ztratila hodně ze své typické chuti českého piva a začíná mně připomínat plechovkové patoky z Holandska. A to je další důvod proč těm bossům z jižní Afriky by se měly přestat strkat do chřtánu české koruny.
Když už jsem se dal do hodnocení českého piva, tak si myslím, že k původní technologii kvalitního českého piva měli nejblíže Němci v Krušovickém pivovaru. Dejte si raději budějovice, než plzeňskou napodobeninu holandských heinekenů. To že v Plzni vyrábí pivo z nejkvalitnějších surovin atˇ jihoafričtí bossové vykládají holubům. Pokud ano tak se jejich sládci zbláznili a zapomněli jak se vaří kvalitní plzeňské pivo.
Moji milí pivní bratři popřemýšlejte nad tím co jsem Vám napsal a začněte konat.
...