A proto raději trochu žita:-))
ŽITNÁ-REŽNÁ várka 50 kg
Z 50kg žita odeber 5kg zrna. Rozprostři na 1cm tenkou vrstvu a navlhči teplou vodou,Denně jemně zamíchej a vlhči až do vyklíčení/ 7-8 dní/.
45kg žita našrotuj nahrubo.Do velké kádě nalej 100l vařící vody a přidej za stálého míchání šrot.Naklíčené žito pomel na masovém mlýnku a taktéž vmíchej.Zakryj dekou a nech 5 hodin odpočívat.Masa musí být sladká.
KVÁSEK: V 5 l. vody/30st/ rozmíchej 2kg cukru a 65 dkg kvasnic.
Tento kvásek přidej do kádě.POZOR!! Kvas v kádi musí mít 30st.C. Zamíchej a nech káď do rána odkrytou.Druhý den zakryj dekou.NEMÍCHEJ!! Optimální teplota při kvašení 18 st.Po 5-6 týdnech by se měla čepice v kádi začít propadat-okamžitě pálit!!!!!
Ještě jsem to nezkoušel,tento recept jsem získal nedávno.V létě jdu do toho!!