ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 9 (9)
 
přečíst (1) 04.05.11 10:37  Míra.S  (146805)

Náklady ale jaké

V tvrzení: "Z hlediska uživatele jsou náklady na pohonné hmoty elektromobilů v přepočtu na kilometr již nyní levnější než u běžného auta..." vycházíte z cen včetně spotřební daně a nebo bez této daně? Zdanění 1kWh energie z benzínu a elektřiny je totiž diametrálně odlišné! Takže po logickém zavedení spotřební daně z elektřiny určené na pohon automobilů by tento "zdánlivý rozdíl" mohl obrátit znaménko!


Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 04.05.11 11:38  Pepa  (146583)

Náklady ale jaké

Kolik stojej baterie do takovýho auta ? Čtvrt miliónu ?


Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 04.05.11 11:34  Šťoural  (141116)

Náklady ale jaké

 Zavedení spotřební daně z el. na pohon automobilů? Jak se bude rozlišovat, kterou el. spotřebuji doma na topení nebo dobití automobilu?

Každopádně je tu jasná budoucnost, která je nevyhnutelná. Miliony elektromobilů po EU, miliony dobíjecích míst, miliony nových zákazníků pro energetické firmy a statisíce nových pracovních míst pro vybudování infrastruktury.

S rozvojem a snadnou dostupností infrastruktury se bude zvyšovat velmi rychle počet elektromobilů a tím dojde k jejich cenové dostupnosti.

Nicméně je jisté, že nám ceny el. energie "krapet" povyskočí......na druhou stranu je zde možnost si toto kompenzovat, třeba nákupem akcií ČEZ za dnešní srandovní ceny vzhledem k tomu obrovskému potenciálu, co tato firma má.

Obchodům zdar


Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 04.05.11 11:51  myslitel  (126503)

Náklady ale jaké

ja se domnivam, ze ceny elektriny budou od r. 2015 v nejlepsim stagnovat, spise klesat v dusledku prichodu dostupnych solaru (ocekavam cenu panelu nizsi min. o 50% oproti soucasnosti, tj. i bez dotaci s rozumnou navratnosti), tlacici na cenu ostatnich energii.

Souhlas, trh s elektrinou dle meho bude rapidne rust, u ceny elektriny jsem presvedcen o opaku. Pokriveny trh v CR se muze chovat trochu jinak, muj nahled je spis globalni...


Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 04.05.11 12:31  Šťoural  (141116)

Náklady ale jaké

Solárka jsou sice hezký doplněk (zajímavý byznys zejména pro výrobce a montážní firmy), ale i v případě 4x vyšší účinnosti, které už bylo laboratorně dosaženo se ekonomika výroby ani zdaleka nepřiblíží jaderným zdrojům o stabilitě dodávek ani nemluví.

Vzhledem k omezenosti energetických surovin si nemyslím, že by se i v budoucnu cena energií měla snižovat. Porostou vstupy...porostou i ceny. Zároveň roste neustále i spotřeba.
Stačí se podívat do vlastní domácnosti za posledních deset dvacet let. Každý rok tam přibyde nějaký malý nenápadný žroutíček energie v podobě nějaké "nepostradatelnosti". Začalo to rádiem, dvěma, televizí, dvěma, sat., DVD, počítače,telefony, sklokeramika, indukce.........prostě si nemyslím, že by se trend měnil......spíše se urychluje a elektromobily to výrazně nakopnou.

Pokud bych si pořídil fotovoltaiku ke kompenzaci vlastní spotřeby, musel bych k tomu účelu vynaložit několik milionů korun. Takovou investici si nemůže přes 90% populace dovolit. Navíc je to spojeno s celou řadou nevýhod. Dnes tady každá firma s fotovoltaikou bulíkuje případné investory výhodností a ekonomickým rozborem návratnosti, životností přes 30 let apod. Je to jeden velký nesmysl. Nikdo jim totiž neřekne, že třeba měnič (nejdražší součást instalace) to rozhodně tak dlouho nevydrží. Potom nastane další nutnost investice a ihned jsme s ekonomickou návratností jinde.

Takže pokud si mám vybrat, kam investovat, vyhrávají jednoznačně akcie ČEZ. S velkou pravděpodobností budou generovat stabilní zisky, jejich cena bude narůstat a ve stáří mi s velkou pravděpodobností a na rozdíl od vlády zajistí i příjemný důchod:-)

Obchodům zdar


Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 04.05.11 12:53  myslitel  (126503)

Náklady ale jaké

zobecnim to - nebudu mluvit o CR vzhledem k pokrivenym cenam a nesmyslne nastavene dotacni politice (za kazdou vyrobenou kWh). Kdyby alespon byly dotace limitovany stropem, tj. xxx mld Kc, tak je strop stanoven a nemuseli bychom zapasit s nesmyslnymi zavazky, ktere bude muset zaplatit poplatnik. Obecne jsem proti dotacim, ale (flexibilni) strop by mi u teto technologie prisel jako prijatelny nastroj, pokud bych chtel podporovat dany zdroj energie.

Zpet k solarum (bez ohledu na CR). Neverim, ze jsou hezky doplnek, ale vaznou alternativou (dnes predevsim vice na jihu a v US, pripadne v Asii). Viz pred nekolika dny - pro nekoho prekvapive ohlasena akvizice Totalu - US spol. Sunpower (resp. 60% podil ve firme). Nemluvim o ucinnosti, ale o vyrobnich nakladech a ty se diky expanzi vyroby radikalne snizily a budou se snizovat dal. Hlavnim kamenem je kremik, ktereho je narozdil od jinych zdroju opravdu hojne. Vyroba polysilikonu (zakladnim stavebnim kamenem panelu) se zmnohonasobila a dal se kapacity zvysuji. Myslim, ze neni cesty pro vyrobce zpet a cena panelu bude neustale klesat (tim padem priblizovat klasickym zdrojum). V nekterych oblastech na svete se jiz dosahlo "grid-parity", ve vetsine castech sveta nas tento zlom teprve ceka.

Ad kompenzace vlastni spotreby. Prumerna spotreba na 4 clennou domacnost je cca 5,000 kWh rocne (dle NRU '09 je to 5,600 kWh). Tento objem elektriny vyrobi na uzemi panely o instalovanym vykonu 5 kW (tzn. 1 kW dle statistik vyrobi cca 1 MWh energe rocne na uzemi CR +-). Investice bez dotaci na tento vykon by mela vyjit na mene nez 400 tis. Kc (tedy ne zadne miliony). Ocekavam, ze do r.2015 bude stejna instalace stat mene nez 200 tis. Kc. Pri cene 2 Kc / kWh (jsem konzervativni :) tak vychazi prosta doba navratnosti na mene nez 20 let, a to na uzemi, kde sviti prumerne (oproti jihu Evropy napr.) bez dotaci ci subvenci. Ocekavam nicmene, ze cena panelu bude jeste nizsi s ucinnosti jen nepatrne vyssi (na vyssi ucinnost tedy nespoleham).

Z pohledu investora, beh na dlouhou trat. Ale cekam, ze cena elektriny od r.2015 se bude vyvijet podobne jako napr. cena za internet ci telefon......


Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 04.05.11 13:28  Šťoural  (141116)

Náklady ale jaké

To je sice hezká teorie, ale problém je v tom, že já budu potřebovat stabilní výkon v noci na dobíjení elektromobilu (slunce nesvítí) a výše uvedený výkon je tak pro někoho, kdo má doma jenom televizi. Pokud mám el. vytápění, puštěný nonstop 3 počítače, manželka do toho pere, žehlí, vaří na indukci atd. byla by investice opravdu v řádu milionů. Těch 5kW instalovanýho výkonu z toho stejně nikdo nedostane, navíc max. výkon z toho leze hodinu až dvě denně a podle toho, kdo projektuje (většinou se měniče poddimenzovávaj), což se dělá kvůli optimalizaci (u panelů dochází postupně k degradaci výkonu), tak v době slunečního maxima se elektrárna prostě odpojí. Stabilní napájení mi to prostě nepřinese ani náhodou.

Obchodům zdar


Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 04.05.11 15:07  myslitel  (126503)

Náklady ale jaké

Ok, nemel jsem na mysli uzavrenou jednotku jeden dum, ale spis ve vztahu - dam / odeberu. Je mi jasny, ze neni mozny synchronizovat spotrebu k vyrobe na urovni domacnosti. Argumentace slunce nesviti se mi zda trochu scestna, pac v noci je i tak proud levnejsi nez pres den. Myslim, ze slunce vyrabi i v tzv. "peak hours". Ano, souhlasim, v zime toho moc nevyrobi, ale opet muj pohled neni omezen jen na CR (a potazmo CEZ). Jinak z tech 5kW vykonu by ten panel opravdu mel 5 kWh dostat dle dostupnych vysledku (na nekterem uzemi nejspis i vic). Neresim menice, v "me" hrube kalkulaci je 30 tis. mezera na lepsi technologie / nahradu atd... 5 kW elektrarna se da poridit pod 370 tis ( a to se da predpokladam jeste sjednavat sleva oproti katalogovym cenam kompletum...). Takovy komplet si dovedu predstavit v r.2015 za mene nez 200 tis. Kc....


Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 04.05.11 17:42  Šťoural  (141116)

Náklady ale jaké

Souhlas, že ceny FV půjdou stále dolů, ale......cena za noční proud, právě z důvodu dobíjení elektromobilů půjde výrazně nahoru. Dále je potřeba uvést, že FV nemá nejvyšší účinnost v létě, kdy je 35 stupňů ve stínu, ale právě v chladnějším období za slunečného počasí třeba v únoru, kdy je 5 stupňů (tím nepopírám, že celkový zisk je za celý, krátký den v zimě menší), jelikož vysoké teploty zvyšují odpor ve vodičích a tím dochází ke ztrátám.

Jinak souhlasím i s tím, že FV má slibnou budoucnost, zejména až se na trhu uplatní nanotechnologie a mnohonásobně vyšší účinnost. Jinak je to zatím i právě díky rychlému poklesu hodnoty investice stejné jako s autem.....koupíš za cenu nového, ale za stejnou to už nelze prodat. Takže až bude běžná a levná účinnost panelů kolem 80%, pak ano. Do té doby je to příliš drahá a po odečtení inflace, pojistek,daní atd. velmi nevýnosná investice. Navíc si málokdo uvědomuje, že se jako výrobce stává podnikatelem, čímž si oproti investicím na kapitálovém trhu taky nijak nepomůže-jen ho bude stát víc buzerovat.

Závěr je takový, že když to propočítáš do detailů (ne podle tabulek, které ti prezentují prodejci) zjistíš, že budeš moc rád, když se svým výnosem dostaneš ročně na cca 2% a to stejný můžeš mít ve spořce na termíňáku a to je stejná blbost.

Obchodům zdar

Obchodům zdar


Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:


Diskuze ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR, další stránky: 1

Odkazy k diskuzi ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR

ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR - zdrojová stránka k tématu diskuze ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR.

Zasílání Denního souhrnu názorů na ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu ČEZ plánuje do r. 2013 200 dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR.

 Burza Prime 16:29 (4.7.2024) 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  672.00  +0.90% 
 ČEZ  888.50  +1.31% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 164.00  +0.34% 
 GEN DIGITAL  568.00  -2.07% 
 GEVORKYAN  258.00  +0.78% 
 KOFOLA CS  304.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  788.50  +0.51% 
 MONETA MONEY BANK  103.00  +0.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 400.00  0.00% 
 PHOTON ENERGY  43.20  -0.69% 
 PILULKA LÉKÁRNY  124.00  0.00% 
 PRIMOCO UAV SE  1 020.00  +6.81% 
 VIG  761.00  -1.30% 
Komodity online
 Ropa 86.67 USD 05.07   
 Zlato 2388.72 USD 05.07   
 Stříbro 31.21 USD 05.07   
 Káva 230.25 USD 05.07   
 Cukr 20.12 USD 05.07   
 Bavlna 71.08 USD 05.07   


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.