Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993 - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 10 (10)
 
přečíst (10) 25.02.13 17:19  Ignác  (156644)

Existují tři stupně lži. Malá lež velká lež a statistika

V posledních volbách se ukázalo, že těmto pro opravdu inteligentní lidi marným snahám, začíná být odzvoněno.

Vždy se takové porovnání udělá tak, aby odpovídalo ideologickému či politickému zadání. Za prvé se často srovnáváme s rokem 1993, kdy po sametové revoluci došlo k utahování opasků a HDP, tak HDD prudce klesly. Když veme jako základ rok 1993 a ne rok 1989 vyjde nám zcela jiný výsledek.

Druhou fintou je vyběr srovnávaných veličin. Třeba se srovná výše tehdejší hrubé a dnešní hrubé mzdy s cenamy něčeho, tak aby se došlo ke kýženému výsledku.

Třeba srovnání cen benzínu a mezd v roce 1989 a třeba 2012. Ve výsledku si z hrubé mzdy můžete koupit více benzínu.

Docela zajimavé je ale obcházení jiných ukazatelů, třeba srovnat pořizovací ceny bytů dnes a tehdy. Kolik lidí mělo tehdy na byt hypotéku? V přidělovaných družstevních, podnikových či státních bytech neplatil nikdo. Dalo by se říct, že tu máme dnes proti dřívějšku i a ž nárůst v mnoha milionech procent. A o mnoho milionů procent dnes než v dobách socialismu nebereme.

Tehdy byla pořizovací cena družstevního bytu prakticky stonásobně menší než dnes a byla zahrnuta do nájmu.

Pokud jsme tehdy platili za 3+1 měsíčně 528 Kč včetně vody, tepla a těchto splátek za byt, tak dnešní provozní náklady včetně hypotéky na stejně velký byt jsou vyšší o mnoho tisíc procent. A o mnoho tisíc procent dnes taky nemáme větší platy.

Takže porovnávat tehdejší kupní sílu a dnešní na základě výběru určitého zboží a průměrných platů je nejen zavádějící ale zcela zcestné a vypovídá o účelovosti či mdlém rozumu autora takové erudované studie.

Když bysme chtěli být trochu serioznější, tak základem by bylo od průměrné čisté mzdy odečíst náklady na hypotéku, protože to slovo před rokem 1990 nikdo neznal a po odečtení těchto nákladů zbytek brát jako srovnávací základ. Zjistíme, že jsme na to mnohem bídněji než před 25 lety a to bysme dnes díky technologickému pokroku měli být dnes s kupní sílou mnohem dál.

Pojal jsem to co nejjednodušeji, kdyby mě někdo chtěl brát za slovo, ať to není moc dlouhé. Bystrý čtenář obdařený kritickým myšlením jistě pochopí můj popis toho, co má zůstat ukryto

 

Dosavadní doporučení: přečíst (10)
Vaše doporučení:
přečíst (8) 28.02.13 23:41  Mono  (156609)

Existují tři stupně lži. Malá lež velká lež a statistika

V necem mas samozrejme pravdu. Ale treba u tech bytu za totace zapominas na par velmi dulezitych drobnosti.

Statni nebo podnikovy byt vetsinou dostal nekdo z delnicke profese, komunista, nebo se muselo hrube uplacet. Jo jeste sel "zdedit" po babicce nebo teticce. Nebbylo az tak neobvykle, kdy v jednom malickem byte zily nacpane 3 i 4 generace. Fakt komfort!!!!

Ani ziskani druzstevniho bytu nebylo zas tak jednoduche. Jednak clovek mohl cekat v poradniku treba 15-20 let, jednak casto musel na stavbe odpracovat stovky hodin (nebo si za sebe nekoho najmout a zaplatit mu), jednak vetsinou cast bytu platil dopredu. Neni pravda, ze vse zaplatil v "najmu" a nemusel nic platit dopredu.

Nektere zbozi bylo lacinejsi nez dnes. Ovsem casto nebylo k dostani. Pokud jsi chtel trosku lepsi kolo s prehazovackou, tak jsi musel uplatit prodavace nebo se s nim vyspat, pokud jsi byl lepa divcina.

Na nove Favority lide stali asi tyden frontu na poradnik (bydleli tam ve stanech a tak), ono nebylo zas tak jednoduche koupit ani obycejneho a ukrutne smradlaveho Trabanta.

Slusnejsi maso bylo k sehnani. Ale tak asi hodinu tydne, pokud jsi mel znameho reznika. Mandarinky a slusnejsi pomerance, jen vetsinou kolem Mikulase, Vanoc a Velikonoc. Jinak skvele kubanske pomerance. Byly stavnate a sladke, ale na jejich oloupani clovek musel vzit skrabku nebo to neresit, pomeranc prepulit a stavu vymackat.

Kazetaky byly k dostani takove ohromne. A mely jednu skvelou vlastnost. Bud muchlaly pasku nebo ji trhaly. Pasky Emgeton mely uzasnou vlastnost, desne spinily prehravaci hlavy.

Rozumne obleceni a boty se nedalo koupit.

Zminujes kino. Ano, jit za 3 koruny do kina na rusky asi 3hodinovy film Bily Bim cerne ucho byl mym nezapomenutelnym zazitkem. Jinak byly v kinech a televizi prevazne filmy z vychodniho bloku a jeste francouzske komedie a kriminalky a sem tam nejaka kriminalka nebo western z dalsich zemi. A pak nekolik dilu Vinetua. Pamatuji se, jak jsem posvatne chodil pujcovat civky s filmem do naseho skolniho kina.

Knizky. Knizni novinky vychazely pravidelne ve ctvrtek. Dobre, kterych bylo tak 5 do roka, byly silne podpultovky.

Radio. Vetsinou hrala dechovka, nebo Gott, pripadne neco ze staje Janecka. Ale dala se po telefonu poslouchat stanice Radio Luxemburk. Jen to bylo docela drahe. Mozna 30 Kc za minutu.

Desky a CD. Opet nevychazelo temer nic poslouchatelneho. Rocne vysly mozna 2-3 zajimave desky. Desky ze zahranici bylo mozne koupit na vymennych burzach. Ty se konaly v hluboke ilegalite nekde v lesich. Obcas to obklicili policajti a vsechny desky zabavily. Jedna zahranicni deska stala klidne ctvrtinu mesicniho platu.

S cestovanim byl drobny problem. Bez vetsich problemu to slo do Vychodniho Nemecka, Polska, Madarska, Rumunska a Bulharska. Pokus si myslis, ze sis tam mohl vzit penez, kolik jsi chtel, tak to jses na omylu. Pokud jsi chtel mit vice penez, nez sis smel vymenit, tak jsi jednak nekde musel penize vysmelit a pak je jeste propasovat do spratelene socialisticke krajiny. Pokud sis chtel privezt treba z Nemecka boty, tak jsi je musel pasovat.

Dostat se do vysneje Jugoslavie uz byl orisek. Nejdrive jsi musel pozadat o vyjezdni dolozku. Pokud jsi mel stesti, tak jsi ji mozna dostal. Ale mozna, ze ji nedostala manzelka, pritelkyne nebo deti. Navic celou rodinu putili do Jugoslavie jen z ridka, aby jim nezdrhli na zapad.

Ovsem i kdyz clovek dostal dolozku, tak nemel vubec vyhrano. Pokud se nelibil domovnimu duvernikovi nebo se za nej nechtela zarucit zodpovedna osoba na pracovisti/skole, tak mel smulu.

Pak se jeste mohlo stat, ze dorazil na hranice a tam ho nepustili, protoze meli podezreni, ze by mohl zdrhnout, pripadne na nej nejaky dobrak napsal udani, ze chce zdrhnout.

Vyjezdni dolozka opravnovala k vymene tak maleho mnozstvi penez, ze by se za to nedalo nejak rozume vegetovat. Tak bylo potreba nakoupit penize na cernem trhu a pasovat je ven ze zeme....

Dostat se na zapad bylo jeste o rad slozitejsi... To se blizilo temer zazraku.

Ono bylo mnohdy problemem velkym koupit toaletni papir nebo damske vlozky. Nekdy nebylo pul roku Maggi, jindy sirky, nebo neco jineho.

Mnohe veci tedy mozna podle nejake metodologie mely nizsi cenu, ale mely casto i nizsi kvalitu pokud vubec byly k sehnani.

Ono je ti dost na nic, ze je toaletni papir laciny, kdyz ho nemas kde koupit a chce se ti urputne na velkou. ;-)

Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:
přečíst (7) 01.03.13 10:19  delegát XVII. sjezdu KSČ  (150991)

Existují tři stupně lži. Malá lež velká lež a statistika

Ano, režim před rokem 1989 byla neskutečná hrůza. ers.blog.cz/1302/kto-nezazil-nepochopi . Asi nejstrašnější bylo, že musel každý pracovat. Když jsem si po vojně chtěl udělat na půl roku voraz, neustále mi prudili jak policajti na ulici, tak Vojenská správa. Zlatej plyšák, teď se doma s manželkou válíme oba a nikoho už to vůbec nes€re. :DDD

Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (11) 25.02.13 17:38  Ignác  (156644)

Existují tři stupně lži. Malá lež velká lež a statistika

Ještě dodám, že mám matka si v důchodu přivydělává v obchodním řetězci za zhruba

40 kč čistého na hodinu s příspěvkem na stravenkách a odečitatelných položkách k daňovému přiznání to dá tak 45 kč čistého na hodinu.  Na konci socialismu za stejnou práci pobírala více jak  25 kč na hodinu. Minimální plat prodavačky byl asi 15 kč na hodinu. Kdyby nebyla dnes důchodcem brala by možná dnes o nějakých 10 kč více.

Takže plat na stejné pozici je dnes zhruba 3x vyšší. Za školní obědy pro nás platila 3 kč. Dnes se platí minimálně desetkrát tolik. Za pořízení a provoz nového bytu se dnes platí zhruba 30x tolik.  Za lístek do kina zaplatí min. 10x tolik. Svíčková v restauraci stála 11,60. Dnes ji jistě za 35 kč nepořídíte. Zmrzlina mimoto výborná vanilková z mixaru stála 1,40 v dnešní maxi porci. To za pět korun taky nepořídíte. Mám pokračovat vážení mystifikátoři dále?

Mám srovnávat výhody mého dědy horníka, který se narozdíl od dnešních stěžovatelů na uranové doly do Jáchymova těšil, aby tam odpracoval deset let a dalších 30 let v uhelných dole, aby nakonec přežil své 4 sourozence?

Co vše měl zdarma, jaký byl plat horníka proti platu dnešního horníka apod?

Nebo mého otce, který dělal vedoucího v největší samce v okrese?

Věřte, že pro krutopřísněsluníčkový fanatiky by to bylo čtení, z kterého by jim bylo špatně.

Zeman měl pravdu, když mluvil o vašem amatérismu a že vaše éra, tak jako v Rusku, na Ukrajině skončí i tady. Jste lidmi čtvrté kategorie a co vám účelově car dal, to vám taky veme. Hra končí vážení ametéři.

A lidé v čr v posledních volbách prokázali, že už vám tu lživou a nenávistnou až fašizoidní propagandu nežerou. To co předvádíte dnes, jsem opravdu nezažil ani za toho vašeho krvavého komunismu.

Vy jste mafiáni a vaše vláda končí.

 

 

 

 

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 25.02.13 18:03  delegát XVII. sjezdu KSČ  (150991)

Existují tři stupně lži. Malá lež velká lež a statistika

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (7) 25.02.13 13:15  Ing .Dornák josef  (154846)

co vy na to

Dámy a pánové,už mne nebaví vaše klamání veřejnosti.Jste li tak chytří,tak k tomu připočtete udaj o tom jaké procento lidí bralo pruměrnou mzdu a tudíž z toho pak bude zřejmé jak si národ polepšil.

Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (7) 25.02.13 13:47  Josef Kvasnička  (156636)

co vy na to

Přesně. Měla by se uvádět "nejčastěji braná" mzda, medián a ne průměr. To už to tak slavný nebude.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (7)
Vaše doporučení:

přečíst (9) 24.02.13 20:40  Karel  karelmayzavinaccentrum.cz  (156618)

máme se lépe!

když vezmeme televize a lahváče tak se máme  lépe a radostněji:-) podobná propaganda tu byla

již před 23.lety.pokud ale vezmeme maso,energie, MHD, a daně. tak jsme jsme nejdražší v evropě.

Kdybychom platili za roční dálniční známku 15000Kč za auto, tak pořád to bude málo, a silnice

k ničemu.

 

 

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
přečíst (8) 25.02.13 17:23  Ignác  (156644)

máme se lépe!

Správně kolik se v dobách ČSSR platilo za dálniční známku? Nic. O kolik procent tedy narostla cena užívání dálnice? Sami si to spočítejte. Věřte, že o tolik víc se průměrná mzda jistě nezvedla.

Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:
přečíst (12) 24.02.13 23:37  delegát XVII. sjezdu KSČ  (150991)

máme se lépe!

Pokud extrapolace nelže, tak za nějakých 40 let budeme mít ty televize a lahváče skoro zadarmo, no snad se té úžasné doby ještě dožiju. :DDD

Dosavadní doporučení: přečíst (12)
Vaše doporučení:


Diskuze Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993, další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993

Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993 - zdrojová stránka k tématu diskuze Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993 e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Podívejte se, jak jsme na tom lépe než v roce 1993.

 Burza Prime 12:40 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  680.00  +0.89% 
 ČEZ  877.00  0.00% 
 ERSTE  1 103.00  +0.64% 
 GEN(NORTON)  570.00  +0.88% 
 GEVORKYAN  254.00  0.00% 
 KB  776.00  +0.71% 
 KOFOLA  301.00  +0.33% 
 MONETA  102.40  +2.71% 
 PHOTON  43.20  -0.23% 
 PILULKA  128.50  +2.80% 
 PM  15 240.00  -0.13% 
 PRIMOCO   915.00  0.00% 
 VIG  758.00  +2.99% 
Komodity online
 Ropa 85.87 USD 12:22   
 Zlato 2333.11 USD 12:22   
 Stříbro 29.30 USD 12:22   
 Káva 222.72 USD 12:22   
 Cukr 20.33 USD 12:22   
 Bavlna 74.99 USD 12:22   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.