Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 12 (12)
 
přečíst (3) 11.12.13 16:18  Pavel Pršala  pprsalazavinacvolny.cz  (157299)

Bravo Milane!

Snad bych jen doplnil, že většina přebytku obchodní bilance sice vezme zasvé díky vývozu zisků, ale jinak je nad slunce jasné, že tuto berličku ČNB (chabou náhradu skutečného vysvětlení) čeští exportéři opravdu nepotřebují. Na druhé straně měla, jak správně konstatujete, jednat vláda odpovídající hospodářskou politikou - toho ale nebyl Nečasův (a předtím Topolánkův) amatérský kabinet schopen. Jejich jedinou "předností" byl jen arogantní a nekompetentní ministr financí.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 10.12.13 15:44  grahamG  grahamgzavinacseznam.cz  (163746)

Milan to řekl zcela jasně Hampl říká mnoha slovy úplné nesmysly

Pan Milan to řekl zcela jasně

Největším problémem na celé kauze je kdo to zaplatí - tedy většinová společnost , stát  a dlouhodobé poškození  celého hospodářství ve všech souvisejících efektech

nezaplatí to ovšem  pan Hampl a další 3 experti   čnb kteří o tom rozhodli

jako ostatně  vždy , hlavní  viníci jsou beztrestní

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (4) 10.12.13 14:44  Milan  (163751)

Nic nového

Pan Hampl v zásadě neřekl nic převratně nového na obranu kroku ČNB, než co již bylo řečeno za minulý měsíc. Přidal jen trochu nabubřelosti a arogance, protože se nemůže smířit s tím, že do diskuse se zapojili i jacýsi "makroekonomové z ulice" - přece do těchto složitostí vidí jen pár vyvolených nadlidí z ČNB! Navíc větší část textu obhajuje snižování úrokových sazeb, což však není předmětem sporu. Takže k věci:1. Přebytek obchodní bilance letos dosáhne rekordní úrovně cca 350 mld. Kč, z čehož evidentně vyplývá, že problémem české ekonomiky není exportní schopnost a exportéři rozhodně nepotřebují berličku v podobě nižšího kurzu koruny.2. Problémy české ekonomiky jsou někde úplně jinde, než v síle měny. Jsou to problémy, které může řešit jedině vláda, navíc podpora růstu není úkolem ČNB.3. Dříve nebo později trh přetlačí úsilí ČNB o "finanční inženýrstvi" a pokud se ČNB pustí do souboje s trhem dopadne tvrdě na papulu. O tom by mohli vyprávět jiní kanóni než ČNB. Otázkou zůstane, kdo ponese odpovědnost za obrovské ztráty, které z toho může ČNB utrpět.4. Posilování koruny je nejrozumější cestou k přibližování Česka vyspělým zemím EU. Pokud půjdeme opačnou cestou, znamemá to, že rezignujeme na přibližování jádru EU a akceptujeme sami sebe jako periferii, která chce konkurovat jen levnou pracovní silou. Protože produktivita práce ve firmách vlastněných zahraničními investory (automobilky, banky, elektronika) musí být srovnatelná s produktivitou v zemích investorů, není důvod pro obrovský rozdíl v paritě kupní síly ani HDP/ob.5. Zvýšení cen u dovážených potravin sníží kupní sílu 2/3 domácností a tím dále sníží poptávku po zboží zbytného charakteru, kam patří i domácí průmyslová produkce. Problém nízké domácí poptávky se tak ještě více prohloubí.6. HDP/ob. je v Česku, vzhledem k obrovskému rozsahu šedé ekonomiky, který se velmi těžko odhaduje, ukazatel velmi pochybné vypovídací schopnosti.7. Deflace skutečně nehrozila, protože pokles cen energií je jednorázový a dočasný. U energií ani neplatí mýtus o "odkládané" spotřebě. Otázkou je také správnost nastavení spotřebního koše na základě kterého se inflace vypočítává.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 10.12.13 11:59  grahamG  grahamgzavinacseznam.cz  (163746)

to hlavní pan Hampl vůbec nezmiňuje ... a základní právní rámec čnb

V našem ústavním pořádku odpovídá za hospodářskou politiku vláda a parlament, která k tomu má tisíce instrumentů a institucí .

ČNB odpovídá za to , aby se měna neznehodnocovala , ne za to , aby usměrňovala hospodářskou politiku .   Je taky nevolená , tudíž není ani nepřímo nikomu odpovědná . Znehodnocovat měnu ze zákona nesmí .

"Inflační  cílení"  dokáže  "zajistit" vláda a parlament rozpočtem , legislativou , daněmi a tisíci dalších opatření typu např. - když vymyslíme nesmyslné  hygienické normy , zdražíme ceny příslušných provozoven atd atd  Takových "nástrojů"  vláda a parlament , bohužel , bohatě využívají , k neprospěchu všech. Ale můžeme se utěšovat , že při příštích volbách event. "neprojdou"  .  4 experti z čnb jsou v našem právním marasmu bohužel právně těžko postižitelní . Dokonce je nemůže odvolat ani ten , kdo je jmenoval . A pracovně-právně by se musel potrestat pan guvernér sám sebe .

Pseudoargumentace typu - když očistíme inflaci od politických vlivů , je to skoro deflace - je zcela nesmyslný , protože právě  "politické  vlivy" , jak učí seriosní politická ekonomie už 200 let , jsou hlavní  příčinou inflace a hospodářských potíží .

Kdyby se pan Hampl  chtěl opravdu  akademicky uplatnit a prospět celému lidstvu ,  ne jen sám sobě , dal by se do studia skutečných příčin  finančních a následně ekonomických  krizí  v posledních 30 letech , ve světě i u nás . Vyložil by nám , jak s nimi souvisí takové  faktory , jako že při  67 bilionovém ročním HDP v dolarech  celosvětově  proteče současně  65 bilionů ročně , rovněž v dolarech , anonymními finančními fondy. A proč  opravdu renomovaní ekonomové , i když  ne viceguverneři , odhadují že na anonymních účtech v daňových rájích  je cca neuvěřitelných  3 triliony dolarů . Odpověď je zjevná - nutno někam uklidit  výnosy z obdobně   "sofistikovaných projektů" s veřejnými i soukromými zdroji . V ČR tento jev bohužel  nespočítala ani ČNB . Pan Hampl je zjevně více odborníkem na  "ekonomickou psychologii" - že prý čnb dokáže ovlivnit chování spotřebitele a výrobce v české kotlině . Uvidíme , jak se spotřebitelsky zachová sám pan Hampl až odezní   tato nesmyslná hysterie proto tomu krásnému "opatření". Nutno podotkout , že kdo měl informace a kapitálové nástroje připraveny před "opatřením" , jistě pana Hampla pochválí .

 

 

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (7) 09.12.13 17:49  Mono  (157865)

Co dodat?

Cele to zni pekne a konzistentne. Ovsem pouze na prvy pohled.

Neresil bych, zda intervence ano nebo ne. Tomu nerozumim. Sem tam se centralni banky o intervence snazi, je vsak otazkou s jakymi vyslednymi efekty a kdo na tom nakonec vydela. Prijmeme hypotezu, ze CNB vi co dela. Osobne neverim tomu, ze by CNB mela silu kurz koruny udrzet na hodnote, ktera neodpovida ekonomicke vykonnosti CR, zejmena, pokud se jine financni skupiny rozhodnou, ze kurz by mel byt nekde jinde... Proti jejich nazoru nema CNB dostatecnou silu. To nakonec ukaze cas. Neni nic jednodussiho, podivat se na kurz za pul roku, rok a uvidime, zda slo o zoufaly pokus zoufalcu ovlivnit neco, co ovlivnit dlouhodobe nedokazi, nebo rozumne opatreni vedouci k prosperite ekonomiky a svetlym zitrkum.

Obsahly clanek se velkym obloukem vyhyba pomerne dulezite otazce. A to jsou zduvodneni parametru a nacasovani intervence. Nebylo by lepsi pockat par dnu na data CSU, ktera mimochodem naznacuji zlepsovani ekonomiky? A dale velikost intervence. Proc si CNB zvolila prave dany kurz (dlouhodobe byla koruna na teto urovni pred mnoha lety)? Proc byla intervence udelana skokove? Nebylo by lepsi misto skokoveho posunu kurzu o vice jak korunu, posunout kurz treba o ctvrtinu, pockat ctvrt roku a pak bud posunout opet o kousek nebo ho ponechat.

Pan Hampl pouzil, jako analogii k menove intervenci zmenu urokove sazby. Tu prece take CNB v uplynulych letech menila postupne a ne skokem. Proc tedy CNB pristoupila ke skokovemu a vyraznemu oslabeni koruny.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (7)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 09.12.13 17:33  TK  (163022)

anti-inflace

Jakmile mi někdo zvýší cenu, přestanu od něj kupovat. Až to budou dělat všichni, bude vyřešeno.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (1) 09.12.13 17:14  Jana Černá  (163692)

Teoretik

Hampl je prostě teoretik, který se asi nikdy nepohyboval v prostoru výrobního podniku ani nežil v rodině která se musí ohánět. Evidentní zdražení které už probíhá u elektroniky ale zatím nejvíce u aut na našem trhu a to vše těsně před Vánoci je dárek ČNB - spolku ryzích teoretiků pro občany. Stavební inženýr když navrhne most tak ten most buďto funguje nebo nefunguje ale všichni to vědí a vidí. Ekonomové v ČNB, když nedosáhnou svého cíle tak řeknou že to mezinárodní souvislosti nedovolily nebo že něco úplně jiného, ale nikdy nebyli a ani nebudou voláni k zodpovědnosti. Nejlépší zaměstnání téměř bez možnosti být za chybné kroky postihován je být členem rady ČNB a být královsky placen a ohánět se čistě akademickými argumenty. Uvidíme ještě co toto jejich zemětřesení způsobí a zda budou cítit někdy nějakou zodpovědnost alespoň svědomí.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:

přečíst (1) 09.12.13 16:56  Pavel Pršala  pprsalazavinacvolny.cz  (157299)

Koho že jsme to v Evropě doháněli pane Hample?

Pokud čtete evropské statistiky o dynamice hospodářského růstu, pak zajisté víte, že ČR vykázala za posledních 20 let nejnižší přírůstek HDP (spolu s Estonskem - a pokud bychom zohlednili zcela nedávný propad Řecka, Kypru nebo Portugalska, asi by nás k dnešnímu datu tyto země ve slabosti hospodářského růstu dohonily). Náš posun na relativní škále (z cca 60 % průměru EU na zhruba 80 %) byl způsoben prakticky výhradně růstem "PPP" (resp. PPS) v relaci ke směnnému kurzu USD (de facto rychlejším poklesem vnitřní kupní síly měny v porovnání se změnami jejího směnnému kurzu, zejména počátkem 90.let - např. vůči USD z cca 30 Kč před 20 lety na současných zhruba 20 Kč), později i EUR (jako nástupce DEM).  Ale to pan guvernér Singer dobře ví, on sám prováděl před cca 15 lety obdobné propočty (tj. porovnání dynamiky českého HDP v CZK a v tzv. "intenational dollars", resp. PPS).

Mohli bychom vést také odborné diskuse na téma, jak se na měření inflace podepsala změna struktury HDP (výrazný nárůst sektoru služeb i dopravy a propad váhy potravin a většiny průmyslového zboží, zejména tzv. "high-tech" výrobků), což souvisí i s přesností měření inflace podle klasických souhrnných cenových indexů vůbec, jak poznamenal ve svém zdůvodnění o intervencích i guvernér: pokud však používané nástroje cenové statistiky inflaci systematicky nadhodnocují, nebera dostatečně v úvahu rychlý růst užitných vlastností některých výrobků (dnes zejména mobily, osobní počítače, ale i osobní auta), pak se vůbec nedivím, že se ČNB musela do intervence pustit - elegantnější by bylo sice pracovat v době krize s vyšším státním dluhem, protože ten kromě oslabení měny a poptávkové inflace přináší i prorůstové impulsy, to by však bývala musela bankovní rada už před 5, nejpozději však před 3 lety odstřelit ministra financí i s pozdějším předsedou vlády, kteří se před volbami 2010  hystericky vezli na "řecké vlně" (a většina občanů jim na to skočila).

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (3) 09.12.13 15:28  Jana Černá  (163692)

Teoretik

Hampl je prostě teoretik, který se asi nikdy nepohyboval v prostoru výrobního podniku ani nežil v rodině která se musí ohánět. Evidentní zdražení které už probíhá u elektroniky ale zatím nejvíce u aut na našem trhu a to vše těsně před Vánoci je dárek ČNB - spolku ryzích teoretiků pro občany. Stavební inženýr když navrhne most tak ten most buďto funguje nebo nefunguje ale všichni to vědí a vidí. Ekonomové v ČNB, když nedosáhnou svého cíle tak řeknou že to mezinárodní souvislosti nedovolily nebo že něco úplně jiného, ale nikdy nebyli a ani nebudou voláni k zodpovědnosti. Nejlépší zaměstnání téměř bez možnosti být za chybné kroky postihován je být členem rady ČNB a být královsky placen a ohánět se čistě akademickými argumenty. Uvidíme ještě co toto jejich zemětřesení způsobí a zda budou cítit někdy nějakou zodpovědnost alespoň svědomí.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:

přečíst (0) 09.12.13 15:22  Nasraláh  (159330)

doba krize a doba růstu

Čili pokud někdy měnová politika způsobuje „zdražování“, pak paradoxně v časech, kdy je ekonomice úzko či jí úzko hrozí. A pokud „zlevňování“, pak naopak v časech, kdy se ekonomika hrozí přehřát, jako třeba v časech před finanční krizí. Jde tedy o to přestát dobu krize a zkrátit její období na co nejkratší dobu i využítím intervencí aby pak doba růstu přinesla zlevnění a delší období ekonomické prosperity. Nebýt krize, není ani prosperita. Jde o  ekonomické cykli, jen jde o to, aby doba růstu byla ve své délce trvání delší než pokles.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (3) 09.12.13 15:11  grahamG  grahamgzavinacseznam.cz  (163711)

článek pana Hampla na obranu inflace taktně vynechává to nejdůležitější

Pan viceguverner se opájí  "akademičností" svých deseti bodů  jako zástěrkou  a  vůbec se  nesnaží  odhadnout alespoň rámcově  ten základní parametr  "opatření"  -  na kolik přijde  "opatření" většinovou společnost a stát ,

a kam  tyto prostředky  a jakými kanály  odejdou  ?  Protože ,  je zcela jistě známo , že o co je někdo ochuzen , o to je zákonitě jiný obohacen - spojená nádoba ekonomiky -  a to mluvím o "legálních" i nelegálních cestách . 

 

Těchto  "sofistikovaných projektů"  všech možných složek státu jsme v uplynulých 20 letech byli svědky mnohokrát  , s velmi devastujícím účinkem na tuto zemi .  Vždy byly  "akademicky" bravurně  "okecány"

Se "sofistikovanými projekty" typu opatření čnb  se u nás a ve světě setkáváme velmi často ,

a poctivá odpověď  na otázku , proč dochází  právě těmito mechanismy k finančním a následně ekonomickým krizím  by umožnila  poctivým ekonomům  a politikům hledat způsoby  jak se jim bránit .

O to našemu panu akademikovi z Konsolidační banky   čnb  zjevně nejde .

Kdo nechce hledat způsoby , hledá  důvody ..... to jsou právě ti kterým  tato  "opatření" nejvíce  vynáší, vyhovují ,

tedy , privilegovaná menšina v této zemi .

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (3)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (3) 09.12.13 14:57  Jana Černá  (163692)

Teoretik

Hampl je prostě teoretik, který se asi nikdy nepohyboval v prostoru výrobního podniku ani nežil v rodině která se musí ohánět. Evidentní zdražení které už probíhá u elektroniky ale zatím nejvíce u aut na našem trhu a to vše těsně před Vánoci je dárek ČNB - spolku ryzích teoretiků pro občany. Stavební inženýr když navrhne most tak ten most buďto funguje nebo nefunguje ale všichni to vědí a vidí. Ekonomové v ČNB, když nedosáhnou svého cíle tak řeknou že to mezinárodní souvislosti nedovolily nebo že něco úplně jiného, ale nikdy nebyli a ani nebudou voláni k zodpovědnosti. Nejlépší zaměstnání téměř bez možnosti být za chybné kroky postihován je být členem rady ČNB a být královsky placen a ohánět se čistě akademickými argumenty. Uvidíme ještě co toto jejich zemětřesení způsobí a zda budou cítit někdy nějakou zodpovědnost alespoň svědomí.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:


Diskuze Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích, další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích

Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích - zdrojová stránka k tématu diskuze Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Hampl (ČNB): 10 poznámek k domácí debatě o intervencích.

 Burza Prime 13:37 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  677.00  +0.15% 
 ČEZ  885.50  -4.43% 
 ERSTE  1 096.00  +0.41% 
 GEN(NORTON)  565.00  0.00% 
 GEVORKYAN  255.01  +0.40% 
 KB  773.00  +0.26% 
 KOFOLA  302.00  -0.66% 
 MONETA  100.00  0.00% 
 PHOTON  43.30  -1.48% 
 PILULKA  125.00  0.00% 
 PM  15 400.00  +0.39% 
 PRIMOCO   900.00  -1.10% 
 VIG  736.00  +0.68% 
Komodity online
 Ropa 84.80 USD 13:18   
 Zlato 2314.10 USD 13:18   
 Stříbro 28.89 USD 13:18   
 Káva 226.51 USD 13:18   
 Cukr 19.87 USD 13:18   
 Bavlna 75.11 USD 13:18   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.