ECB ještě poděkujeme - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 2 (2)
 
přečíst (0) 09.05.14 11:46  Pavel Pršala  pprsalazavinacvolny.cz  (157299)

Racionální úvaha o QE na rozdíl od záplavy hysterických výkřiků

Ještě poměrně nedávno se to na zdejších příspěvcích a komentářích přímo hemžilo hysterickými výkřiky na téma QE, aniž by kdokoliv z jejich autorů měl vůbec ponětí o skutečných rozměrech světové ekonomiky, její dynamiky a o povaze veličin použitých ve Fisherově kvantitativní rovnici (především o povaze veličiny "V", která označuje rychlost oběhu peněz v ekonomice a kterou Irving Fisher považoval - z dnešního pohledu mylně - za v čase de facto konstantní veličinu - což ovšem už dávno neplatí, zejména od doby, kdy došlo k nahrazení většiny papírových peněz v oběhu penězi elektronickými.

Jenže Kalousek a jemu podobní "odborníci" jsou faktičtí a všehoschopní diletanti, kterým navíc chybí i odpovídající vzdělání (jako většině českých politiků), a to bez ohledu na to, zda je někdo víceméně "z plezíru" označí za "nejdůvěryhodnější" (pozor, demagogové to zaměnili s atributem "nejlepší") ministra financí. Přímo jsem se popadal za břicho, ale všichni byli jak zmámení řeckou a kyperskou krizí a problémy španělských bank, i když bylo od počátku jasné - vzhledem ke globálním kvantitativním relacím HDP a jeho dynamiky - že jde o zcela neadekvátní, přímo dětinské reakce, které ve výsledku mohou české hospodářství jen poškodit - naštěstí nikoliv fatálně, vzhledem k jeho úzké provázanosti na spolehlivou a stabilní německou ekonomiku.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (3) 09.04.14 12:09  Pavel Pršala  pprsalazavinacvolny.cz  (157299)

Zahlcení novými penězi z emise nových finančních produktů proběhlo už před 10 lety

Všichni se tváří, jako kdyby zahlcení finančních trhů novými penězi probíhalo až od chvíle, kdy se FED (BoE a BoJ) rozhodl jít do QE. Ale tak tomu přece nebylo!  Emise nových elektronických peněz začala už dávno předtím, než banky začaly vyvádět před 14 - 15 lety ze svých bilancí veškerá dubiozní aktiva, která se tam předtím i potom natahala (všechny ty deriváty odvozené z nesplácených hypoték a úvěrů) - a proti nimž banky emitovaly peníze v podobě úvěrů na mizerné projekty (a hypotéky). Otázka "subprime" byla vysoce aktuální již v polovině roku 2007, kdy české hospodářstí pádilo vpřed téměř 7 %ním tempem.

A když se pak tyto nekryté peníze (resp. kryté jen "shnilými či minimálně páchnoucími aktivy"), které byly "natištěny" už předtím, dostaly mimo bilance bank, existovala jen 2 možná řešení: a) jejich klasické zničení doprovázené masívní deflací á la 30. léta 20. století, nebo b) nasátí páchnoucích (zdaleka však ne skutečně shnilých) aktiv do bilancí centrálních bank (kde by přečkaly období nejhorší investorské hysterie).

Evropa si vybrala tu první cestu se všemi důsledky - destabilizací bank nejen v Řecku, ale i ve Španělsku, na Kypru a jinde, a z toho zákonitě plynoucí DEFLACI. Té se vyhnuly pouze země mimo měnovou unii nebo nečlenské země EU (pokud ovšem přistoupily k nějaké formě QE a dočasného zvýšení zadlužení), tzn. Británie, Švýcarsko, Švédsko, Dánsko a Polsko. Česká vláda, počínaje Topolánkem a následovaná všemi ostatními se však v dané situaci a pod vlivem idiotské a diletantské filozofie, v níž pokračoval M.Kalousek zachovala nejhůře, jak mohla, i když ji postavení mimo měnovou unii umožňovalo chovat se zcela jinak (byť za cenu dočasného zvýšení státního dluhu - ovšem v podmínkách tvrdého potlačení korupce, což pro zemi zdeformovanou 3 staletími rekatolizace a pěstování pokrytectví není vůbec snadné).

Navíc tito ubožáci nemají nejmenší představu o kvantitativních relacích mezi rozsahem QE, objemem globálního HDP (ale nejen HDP, nýbrž i dalších, zejména finančních transakcí) ale zejména jeho každoročními přírůstky. ČNB má totiž odjakživa(resp. od chvíle, kdy HDP v b.c. přesáhl 3,5 bilionu Kč), a to i při jen 2 %ní inflaci k dispozici každoročně 70 mld. Kč na intervence (pokud předpokládáme neměnnou rychlost oběhu peněz v ekonomice) = cca 4 bil. Kč * 0,02 (= dokonce 80 mld. Kč) .

Takže to, co mohli v boji proti krizi a deflaci zavčasu udělat během posledních 7 let ministři financí (zejména Kalousek), resp. vlády Topolánka a Nečase, intelektuálně zcela impotentní, jak napovídá už jen termín "tlustá peněženka" - symbol nejhorší demagogie a přitom totální blbosti - musel nakonec loni v listopadu udělat guvernér ČNB, resp. BR.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:


Diskuze ECB ještě poděkujeme, další stránky: 1

Odkazy k diskuzi ECB ještě poděkujeme

ECB ještě poděkujeme - zdrojová stránka k tématu diskuze ECB ještě poděkujeme.

Zasílání Denního souhrnu názorů na ECB ještě poděkujeme e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu ECB ještě poděkujeme.

 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  680.00  0.00% 
 ČEZ  890.50  +1.89% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 139.00  +0.89% 
 GEN DIGITAL  577.00  +0.70% 
 GEVORKYAN  256.00  0.00% 
 KOFOLA CS  303.00  -0.33% 
 KOMERČNÍ BANKA  782.00  -0.13% 
 MONETA MONEY BANK  102.00  -0.20% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 260.00  -0.91% 
 PHOTON ENERGY  43.00  -0.46% 
 PILULKA LÉKÁRNY  129.00  +0.78% 
 PRIMOCO UAV SE  930.00  0.00% 
 VIG  758.00  -1.43% 
Komodity online
 Ropa 86.33 USD 20:46   
 Zlato 2325.98 USD 20:46   
 Stříbro 29.46 USD 20:46   
 Káva 226.93 USD 20:46   
 Cukr 20.64 USD 20:46   
 Bavlna 72.67 USD 20:46   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.