Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu? - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 20 (23)
 
přečíst (3) 19.03.20 20:32  ikaktus  (183445)

Koruna opravdu ?

Pane Kovando, zkušený investor nespekuluje na vztahu měn koruna / euro. Je to dost logické - při ceně 25 kč za euro je nyní výnos cca 10% (27,5 kč). Pokud však eura zainvestuji nyní do hodně levných např evropských blue chips či ropy, tak je výnos 10% na koruně směšný, proti příležitostem, které zcela určitě pŕijdou. Ale vy si klidně zpívejte píseň s mrtvým K. Gottem “korunou si hodím” .....

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 20.03.20 12:42  stepavit  (209139)

Koruna opravdu ?

dobře nápsáno

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (4) 19.03.20 20:29  MAB  (209101)

Opravdu

Ten článek se mi zdá tendenční, ve vlastním názoru se utvrzuje, protinázor popírá. Ve skutečnosti by nám euro dalo stabilitu a nebyli bychom závislí na tom, jak se zahraniční spekulátor vyspí. Když k tomu přidáme dobrovolnou umělou devalvaci z dob ekonomického nýmanda Klause, je na tom koruna zle. To, že má ČNB dost peněz na intervenci je skvělé, ale to nikomu z nás složenky neuhradí, neuhradí ani to, co se dováží z ciny a citelně tedy podražuje. Euro má chyby, lidské, i sluníčkovské, ale jako polštář mnohem lepší i tak, než vsázení na silně podhodnocenou nestabilní korunu závislou na vyspání mocných spekulantů v cizině. Slováci by mohli vyprávět, jak jim Euro v krizi zachránilo pozadí.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (4)
Vaše doporučení:

přečíst (5) 19.03.20 09:05  Marek Urban  mara.urbizavinacemail.cz  (209066)

Smrt eurozóně

Čechy Čechům ať žije Česká koruna.. 

Smrt euro kovandovy

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 19.03.20 10:01  Halley  (209071)

Smrt eurozóně

LOL, řekl bych, že ten článek je určen právě vám a podobným, ale Kovanda nepočítal s tím, že se čtením, psaním a chápáním má vaše sociální skupina zjevný hendikep.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 19.03.20 10:45  strojsa  (209073)

Smrt eurozóně

ne asi! 

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (7) 19.03.20 08:57  Marek Urban  mara.urbizavinacemail.cz  (209066)

Kovanda zhebni

Pane PhD. Kovanda.. Táhněte za eurem třeba do Německa 

A nám tu nechte naší korunu.. Smrt vám i celí eurozóně ...

 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (7)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (4) 19.03.20 09:02  Marek Urban  mara.urbizavinacemail.cz  (209066)

Kovanda zhebni

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (4)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (6) 19.03.20 07:24  Pavel Jeřábek  (209064)

Devizové rezervy

Hlavní ekonom? Bůh chraň takovou firmu.

ČNB právě devizové rezervy utratila, aby udržela tehdy stanovený kurz Kč. Takže kdybychom měli euro, měli bychom rezervy. Teď je právě banka nemá a ne naopak jak píšete v článku. Jediné s čím se dá souhlasit, že stávající pokles Kč pomůže našim vývozcům.

Ale až se ropa vrátí na své normálnější ceny, čeká ČR prudké zdražování. Všeho. A nejvíc benzínu a elektroniky. Potraviny už díky enormní poptávce zdražily a klesat nebudou. Toto všechno by s eurem bylo mnohem lepší. A právě euro takto ochrání spoustu Italů od konkurzů.

Navíc Itálie není tak jednoznačně vývozní země jako my, takže ta "výhoda" devalvované liry je minimálně diskutabilní.

Pro ČR je prostě euro výhodnější, článek je zavádějící. A v této rozbouřené době vůbec neměl vyjít. Bojuje proti imaginárním eurozastáncům. Rozumný eurozastánce teď rozhodně nemůže v současné situaci psát o přijetí eura. Ani jsem nic takového nikde v seriozním tisku nečetl.

 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 19.03.20 08:11  Pavel Jeřábek  (209064)

Devizové rezervy

Omlouvám se za chybu v mém příspěvku.

ČNB devizové rezervy navýšila, aby udržela tehdy stanovený kurz Kč.

Platí však vše dále. Kdybychom měli euro, neměli bychom rezervy. Ale protože bysme měli euro, nepotřebovali bysme je.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (4) 18.03.20 19:59  Tomáš  (209054)

Připravte se na Euro.

Jo, až tahle sranda skončí, vítězem bude ten, kdo bude mít peníze na úhradu škod, které nebudou malé. Velmi se obávám, že národní státy to už nebudou.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (4)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (3) 18.03.20 17:02  martas  (204484)

No jo je to jak jsem psal

Tak nam Kc oslabuje k 27,50, cil je kolem 30 Kc, zatim to je jen oslabeni o 10%, to je sakra malo! CNB to potrebuje oslabit k pasmu 29-30, 20% by uz vliv melo, 10% je v ramci rozptylu a poklesu ekonomicke aktivity a akc.trhu prilis malo.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (16) 18.03.20 16:16  Přemek  (199742)

Potlesk

Dnes musím Lukášovi zatleskat, neb jeho slova se shodují s realitou, takovou, jaká je. Žádné mlžení, jen samá fakta. Euro by pro nás bylo diktátem těch, kteří nejprve rozhazují a pak po jiných chtějí, aby jim jejich marnotratnost uhradil. Pryč z EU a NATO, své věci si spravujme na vlastní odpovědnost a účet.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (16)
Vaše doporučení:

určitě nečíst (6) 18.03.20 13:28  stas  (206718)

Tato rudá vláda má ode mne plnou podporu!

Vzhledem k prznění národní měny v kombinaci s ekonomickými pisálkovskými poskoky typu Kovandy a nedouky z ČNB mi bezvadně roste dolarová investice v USA. Mé portfolio je v porovnání s DJIA v lepší kondici, než kdyby koruna poslilovala. Propad je obyčejným cyklem, který se vrátí po odeznění pandémie opět na své hodnoty. Ostatně to potvrdil i osel Benda z ČNB, který tvrdil v satirickém pořadu Byznys s Petrem Novotným, že je hloupost držet akcie, ale indexy se vrátí na své úrovně a opět porostou.Tomuto oxymoronu nerozumím a myslím si, že i sám Benda ví prd, když povídá takové nesmysly. Indexy totiž tvoří akcie, ale to zrovna asi na škole chyběl, když to probírali a možná že to ani v jeho době neznali, protože se zabývali pouze statistikou pro cvičené osly?

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (9) 18.03.20 16:19  Přemek  (199742)

Tato rudá vláda má ode mne plnou podporu!

Vaše radost bude mít trvání ne delší než jedenapůl roku. USA je země v tak dezolátním stavu jako snad žádná jiná. Věříte jen falešným údajům. Lukáš alespoň tuší, pokud přímo neví, jaká je globálně finanční skutečnost. Všechny gamblery čeká nehezký konec...

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (26) 18.03.20 12:52  Honza  evilzavinacseznam.cz  (209036)

Skutečně jde o slova ekonoma?

Já samozřejmě chápu nacionalistické nadšení některých, kteří horují pro vlastní měnu. Berou to jako jistý důkaz suverenity a tak nějak je hřeje na srdíčku, že na bankovkách vidí ty nuly. Mají obavy, že s případným přechodem na jinou měnu, v tomto případě EURO, dojde k jakémusi zásadnímu zdražování, ačkoliv třeba statistiky ze Slovenska nic takového nepotvrzují.

U ekonoma, který se často vyjadřuje k ekonomické problematice v médiích bych ovšem požadoval poněkud hlubší vhled. Ano, na jedné straně vlastní kurz umožňuje centrální bance ovlivňovat hospodářství a zahlazovat extrémy cyklů, na straně druhé ovšem stabilita měny, která se nedá již dlouhá léta považovat za dříve pověstného Rockyho, je spíše přirovnatelná kymácející se třtině ve větru. Mluvit v superlativech o devizových rezervách národní banky, které jsou per capita nebo per GDP jedny z největších na světě, je buď hluboké nepochopení, nebo záměrné ignorování faktu, že tyto rezervy se vytvořily masivní emisí korun, které národní banka doslova natlačila do spekulantů a vytvořila stav, kdy je koruna prudce překoupená, a jakýkoliv její růst je skoro okamžitě zkonzumován realizací spekulantova zisku. Nyní ve světové koronakrizi pociťujeme další důsledek, extrémní pád koruny, v takové míře, jakou nemůžeme pozorovat u žádné z měn našeho regionu.

Jsou to krásné grafy, ale co to znamená? Za rok 2019 byl přebytek salda zahraničního obchodu kolem 6% HDP. Kdybychom měli soudit ČR podle tak často skloňovaného termínu "exportní ekonomika", mohl by neznalý pozorovatel dospět k závěru, že to je export, který tvoří většinu našeho HDP. Z jednoduchého náhledu na to krásné číslo 6% (tj. tedy částka, o kterou export převyšuje import) vidíme, že tomu asi tak není. Jinými slovy, spoustu toho, co vyrobíme, vyrábíme z toho, co přivezeme. Nejsme na suroviny bohatá ekonomika. Dramatický pokles hodnoty koruny tedy krom jiného znamená, že se zvyšují vstupy našich výrobců, jejich náklady, tedy i náklady exportérů. Benefit ze slabé koruny je tak z velké části požrán vyššími náklady na dovoz, který je v podmínkách ekonomiky, jakou je ta naše, nutností. O tom už ekonomové, jako pan Kovanda, nemluví. Je to tím, že situaci nechápou, že jí nerozumí, nebo tím, že prezentované informace značně selektují?

Ty užasné a obří rezervy ČNB sem nespadly shůry, není to výsledek geniálního hospodaření národní banky, jsou to peníze doslova vytažené z kapes těch, co drží korunu, projevily se na jejím znehodnocení. Je to znehodnocení úspor domácností, firem, jsou to zvýšené náklady například podnikům, které chtějí modernizovat nějakou zahraniční technologií, jsou to peníze, kteří všichni držitelé korun zaplatili a ještě zaplatí. Pan Kovanda také nemluví o tom, co bude tak dramatické oslabení koruny znamenat pro hodnotu inflace, i zde chápu proč. ČNB se může s nějakým inflačním cílováním rozloučit a mohla se s ním rozloučit ještě před koronavirem, svůj cíl neplnila ani předtím.

Ekonomové, jako pan Kovanda, příliš často nemluví o tom, že kurzový kanál je jedním z těch, kterými by se měla zvyšovat prosperita obyvatel naší země. Že by ekonomika s kondicí, jakou Česká republika až donedávna měla, měla mít výrazně silnější měnu. Samozřejmě významně silnější měnu neměla, protože koruna byla z důvodu chování ČNB tak překoupená, že strana nabídky převyšovala stranu poptávky po koruně mnohonásobně. To vedlo a stále vede k velmi citlivé, velmi choulostivé koruně. S nějakým posilováním přes kurzový kanál se můžeme už delší dobu rozloučit a po nových událostech ještě více.

Celkově bych chování ČNB zhodnotil jako velmi lehkovážné, velmi lehkomyslné hospodaření s biliony korun, které ČNB ovšem ve skutečnosti nepatří, s dopady, které platí čeští daňoví poplatníci. Platili je, platí a velmi pravděpodobně velmi dlouho je budou platit i nadále. Za stavu, kdy třeba úvery a hypotéky stojí významně více, než na sousedním Slovensku, kdy importy zdražují raketovým tempem a stojíme na prahu stagflace, tak bych nad českou korunou a Českou národní bankou až tak obdivně nehvízdal, jako hvízdá pan Kovanda.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (26)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (20) 18.03.20 09:38  Tomas BT  (209024)

Typické bláboly Kovandy

Tohle prostě napsal Lukáš Kovanda - který se buď cpe do ČNB, nebo který dostal odměnu z Kremlu.. Takovou hromadu ho*en jsem už dlouho nečetl. Záhy to přebraly Parlamentní listy a zanedlouho se s tím začne ohánět i ruská propaganda - Sputnik. Je mi na zvracení, jak a kam až hluboce klesl tento mladý člověk, který si říká "ekonom".

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (20)
Vaše doporučení:
přečíst (6) 18.03.20 16:23  Přemek  (199742)

Typické bláboly Tomáše bez argumentů

Tomáši, čím se řídíte vy? Skutečností, k níž se musíte nánosy balastu a dezinformací prokousat nebo pohodlnou konzumací fiktivních dat a dezinformací? Kdybyste alepsoň zavítal na zerohedge, což je jeden z mála solidních informačních zdrojů v USA, tam vás mnohé iluze brzy přejdou...

Dosavadní doporučení: přečíst (6)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (8) 18.03.20 08:43  Mhr1  (201123)

Ještě k panu Kovandovi...

Úroky mají dvojí tvář. Jednak Ti, kteří spoří, Ti se můžou těšit na "lepší" zúročení vkladů (uvozovky proto, že v reálu jsou úročení jen minimální, jak již bylo v této diskusi uvedeno). Ale Ti, kteří si půjčují - a těch je, kvůli potřebě splácet hypotéku alespoň na byt, zjevně více - by raději viděli nižší úročení svých půjček. Proč tu ekonomové neřeknou otevřeně, že na Slovensku jsou nižší úroky hypoték, Slovensko si půjčuje na trzích za záporné úroky...  

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (8)
Vaše doporučení:


Diskuze Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu?, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu?

Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu? - zdrojová stránka k tématu diskuze Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu?.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu? e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Koruna padá, přej si něco… přej si euro! Opravdu?.


Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"

 Burza Prime 16:23 
Název Kurz Změna
 COLTCZ  671.00  -1.18% 
 ČEZ  938.00  -0.27% 
 ERSTE GROUP BANK  1 078.00  -1.51% 
 GEN DIGITAL  547.00  0.00% 
 GEVORKYAN  256.00  +1.59% 
 KOFOLA ČS  300.00  -0.33% 
 KOMERČNÍ BANKA  773.50  -0.13% 
 MONETA MONEY BANK  99.20  +1.22% 
 PHILIP MORRIS ČR  15 460.00  0.00% 
 PHOTON ENERGY  45.15  +2.61% 
 PILULKA LÉKÁRNY  142.00  +5.19% 
 PRIMOCO UAV SE  910.00  +1.11% 
 VIG  706.00  -1.26% 
Komodity online
 Ropa 85.16 USD 21.06   
 Zlato 2322.52 USD 21.06   
 Stříbro 29.54 USD 21.06   
 Káva 224.90 USD 21.06   
 Cukr 19.00 USD 21.06   
 Bavlna 72.32 USD 21.06   


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.