Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty) - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 7 (7)
 
přečíst (4) 16.12.23 10:57  JanJanJan  (274521)

Kdyby ČNB...

... aktivně pracovala s kurzem s pomocí svých obřích devizových rezerv vytvořených v době, kdy masivně depreciovala korunu, mohla by být koruna jinde a s ní i cena všech dovážených vstupů a prostředků, včetně například toho plynu. To by samozřejmě zásadně tlumilo inflaci. Bohužel, to se neděje. K tomu si přidejme fakt, že ÚOHS je ve vztahu k celé řadě oborů zcela nečinný - naopak vytvořil v historii skvělé podmínky pro oligopolizaci celých odvětví - a to, že ERÚ zřejmě jedná čistě mechanicky, tudíž na extrémní ceny energií ve srovnání s předkrizovým obdobím nasadí ještě extrémně zdražení poplatků. Ministerstvo zemědělství tlačí podporu velkým konglomerátům a zahraniční investoři masově "vybírají" rentu, premiér a ministr financí svorně tvrdí, že žádné problémy nejsou, že národ je zpovykaný. Podniky v Česku modernizují velmi neochotně, pokud vůbec, většina našeho hospodářství má nízkou přidanou hodnotu a i z toho, co vytvoří, zůstává "doma" malý zlomek. Populace má stále vysoká inflační očekávání i vnímanou inflaci. Když se tyto efekty složí, ten obrázek je dost nepříjemný i pro příští rok. Pochybuji, že se celorok 2024 inflačně dostane pod tři procenta. Realisticky se tak Češi dostanou na svou předkrizovou kupní sílu nejdříve v roce 2025, spíše 2026 a později. Jsme svědky letitého selhávání státu i trhu, který je ovládán několika oligopolisty. Prohrává hlavně řadový občan - ale jeho možnosti, jak se z toho vymanit, jsou velmi malé.
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (5) 16.12.23 17:25  Vědma  (276459)

Kdyby ČNB...

Přidaná hodnota v česku prostě není, a je to jen, a jen o vzdělání. Pokud hledáte prapůvod neúspěchu, hledejte zde. A pokud to chcete změnit, stejně se změny dočkáte až za jednu generaci (a to by někdo musel mít zájem).
Nechápeme základní souvislosti, proto si my běžní lidi myslíme, že bude vysoká inflace. Ale bude to právě naopak.
Stát se chová tak, jak chceme aby se choval (chceme většinově sociální pohodu, raději nic nedělat, než přidaná hodnota). Stát je přesně takový, jací jsme my.
A teda pardon, ale trh je prostě trh. A je neuvěřitelně otevřený, jen si to uvědomit.
Stěžovat v době, kdy můžete realizovat svoje zisky v rámci celé (i bohatší části) EU, dokonce i jako zaměstnanec, pak můžete ukládat zisky do libovolné měny, či banky, či komodity, nezávisle na lokaci ...
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (5)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (4) 16.12.23 12:41  Vědma  (276449)

Kdyby ČNB...

Přidaná hodnota v česku prostě není, a je to jen, a jen o vzdělání. Pokud hledáte prapůvod neúspěchu, hledejte zde. A pokud to chcete změnit, stejně se změny dočkáte až za jednu generaci (a to by někdo musel mít zájem).
Nechápeme základní souvislosti, proto si my běžní lidi myslíme, že bude vysoká inflace. Ale bude to právě naopak.
Stát se chová tak, jak chceme aby se choval (chceme většinově sociální pohodu, raději nic nedělat, než přidaná hodnota). Stát je přesně takový, jací jsme my.
A teda pardon, ale trh je prostě trh. A je neuvěřitelně otevřený, jen si to uvědomit.
Stěžovat v době, kdy můžete realizovat svoje zisky v rámci celé (i bohatší části) EU, dokonce i jako zaměstnanec, pak můžete ukládat zisky do libovolné měny, či banky, či komodity, nezávisle na lokaci ...
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 16.12.23 14:09  JanJanJan  (274521)

Kdyby ČNB...

Vzdělání je bezpochyby klíčová "komodita" a souhlasím, že zde je velká část našeho problému. Naše vysoké školství nesnese v drtivé většině srovnání se světovou špičkou a potácí se někde na hranici průměru a podprůměru. Za úspěch se považuje, když se nějaká česká univerzita umístí v první tisícovce (to už je na hranici komedie). Co se týče inflace, ona má bohužel poměrně silnou perzistenci. Velmi těžce se jí zbavuje. Ve fungujícím tržním prostředí bychom zřejmě mohli očekávat krátké období slabé deflace, které by korigovalo to šílené zdražení, jehož jsme byli v posledních dvou letech svědky, tak, jak se situace ve světě uklidňuje. Nic takového se ale v současnosti neděje a domnívám se, ani nás nečeká. Nemyslím, že Češi mají nějakou neobvykle velkou sociální pohodu, co se týče veřejných transferů, tam jsou úplně jiní přeborníci. Stejně tak bych nestavěl dilema přidaná hodnota vs. nic nedělat. Přidaná hodnota je primárně o kapitálové vybavenosti práce. Tj. to vzdělání, školení, ale také - a to zejména - moderní technologie. Je to právě zaměstnavatele, jaké vytvoří pro své zaměstnance podmínky. Z praxe mám informace, že v opravdu mnoha odvětvích investice léta stojí a maximálně se udržuje, protože majitel chce co nejvyšší dividendu a nemá zájem podnik dlouhodobě držet a rozvíjet. Proto nám ujel vlak a neumíme obsluhovat náročné trhy sofistikovanou výrovou či službami. To je ta přidaná hodnota. Ano, trh je otevřený, v rámci EU, ovšem má to významné limity. Zkuste si například otevřít jako německý nerezident nějaké penzum účtů a nástrojů v německé bance. Není to tak jednoduché, jak si zřejmě představuje. Stejně tak platí "teritorial constrains" u například distribuce a dodávek zboží. Diky tomu tak ve skutečnosti nefunguje volný pohyb zboží. Zkuste si ve velkém od německého třeba Henkelu nakoupit velké množství drogistického zboží (za německé ceny) s dodávkou do ČR. Neumožní vám to. Odkazů vás na svojí českou pobočku či partnera, ale ten vám to už nabídne za "českou cenu". Například. Tyhle praktiky způsobují, že trh není dobře funkční a (mj. cenová) konkurence poměrně slabá (až na vyjímky, např. elektronika.
Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

přečíst (9) 15.12.23 21:46  deprese  (276420)

ČNB

Má ze zákona povinnosti pečovat o cenovou stabilitu a inflace má být 2%, takže něco dělejte konečně. Za dva roky jste s tím nic neudělali.
Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:

přečíst (8) 15.12.23 21:43  deprese  (276420)

ČNB má inflaci řídit

ne vyčkávat.
Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 15.12.23 23:16  Vědma  (266279)

ČNB má inflaci řídit

Do vaší palice oni nevidí. Takze vyčkákávají. Utlumeno je vse dostatecne, zvysovat uroky pri jiz roční stagnaci cen nema cenu (jakkoliv si myslim ze ČNB je cinknutá Rusáky). Kdyby byl svět v pořádku, krizi bychom už dávno přiznali, bouchlo by to a vyreseno... ale tady si vsichni myslí, ze "ono to nejak přejde", nebo ze nekdo nekoho nenecha padnout.... Neprejde to.. ale nase oddalovani krachu prinuti CNB snizit urok pozdeji, potud souhlasim s titulkem clanku. Nevime, co jako obchodnici zkusime novym rokem. A ČNB, jakoze i když zatím všechno vypada s inflací ok, radeji pocka, jak to dopadne, aby pripadne nebyli "na vine"... minuly leden byl nonsens. Ceny sme prepalili moc a to nikdo nechce opakovat.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:


Diskuze Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty), další stránky: 1

Odkazy k diskuzi Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty)

Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty) - zdrojová stránka k tématu diskuze Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty).

Zasílání Denního souhrnu názorů na Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty) e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Rizika vyšší inflace v příštím roce zesílila a ČNB tak počká až na únor (Tématické reporty).

 Burza Prime 16:28 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  665.00  +0.76% 
 ČEZ  951.50  +1.22% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 039.00  -4.55% 
 GEN DIGITAL  556.00  0.00% 
 GEVORKYAN  258.00  +0.78% 
 KOFOLA CS  291.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  763.00  -0.39% 
 MONETA MONEY BANK  98.00  +0.10% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 140.00  +0.13% 
 PHOTON ENERGY  43.95  +1.74% 
 PILULKA LÉKÁRNY  119.00  -3.25% 
 PRIMOCO UAV SE  920.00  -3.66% 
 VIG  709.00  -1.53% 
Komodity online
 Ropa 82.61 USD 14.06   
 Zlato 2331.34 USD 14.06   
 Stříbro 29.54 USD 14.06   
 Káva 226.13 USD 14.06   
 Cukr 19.39 USD 14.06   
 Bavlna 71.67 USD 14.06   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.