Upozorňoval jsem na to od roku 1993. Marně. Teprve náležitě vzdělaný "totalitní" ekonom Babiš nejen pochopil, nýbrž i ventiloval, že když je na výstupu uplatněna daň v relativní výši 20 %, zatímco na vstupu jen 10 %, pak výsledná přidaná hodnota restaurace bude zatížena 30 %ní daní!
Počítejte sami: finální výstup (hotové jídlo) v hodnotě 100 Kč (DPH k odvodu činí 20 Kč). Materiálové vstupy v hodnotě 50 Kč (z toho odpočitatelná DPH činí 5 Kč). Výsledná přidaná hodnota činí 50 Kč (100 Kč - 50 Kč), zatímco výsledná daň činí 15 Kč - ale z 50 Kč přidané hodnoty, to znamená přesně 30 %. Voilá!
Kolik idiotských ministrů financí jsme tu už měli (včetně dnešního premiéra) - a zatím nikdo, až na "bolševika" Babiše, nebyl natolik kompetentní, aby tento jednoduchý "paradox" při znalosti výuky ekonomické statistiky (kterou si např. studenti VŠE odhlasovali svého času ke zrušení a vyřazení ze studijních plánů).